Mobilház, konténerház, tiny house - mi a különbség?

2022-06-17

Napjainkban egyre nagyobb ütemben terjednek el lakossági felhasználásban is a környezettudatos, költséghatékony és energiatakarékos otthonok, mint például a mobilház. Bár Magyarországon legnagyobb részt nyaralónak vásárolják, egyre több az olyan érdeklődő, aki állandó lakhatási célra keresi a 4 évszakos modelleket. Az alábbi cikkben ismertetjük a különböző alternatív otthon típusokat.



Mobilitásuknál fogva mindhárom otthon biztosítja azt a szabadságot, amit egy hagyományos, téglából épült otthon nem tud megadni, hiszen szállíthatóak. Segítenek, hogy ki tudjon lépni a város mindennapos zajából, és általuk drasztikusabban csökkenti ökológiai lábnyomát anélkül, hogy a modern élet kényelmét és luxusát fel kellene adnia.


Ezek között az otthonok között sok a hasonlóság, mégis akadnak alapvető különbségek közöttük, amivel jó ha ön is tisztában van.

 

Mielőtt azonban elkezdenénk a különbségeket boncolgatni vessünk egy pillantást a főbb hasonlóságokra. A legnyilvánvalóbb, hogy méretre mindhárom ház kisebb, mint az átlagos, tégla otthonok, így remek választás lehet azok számára, akik kisebb élettérre vágynak. Ugyanakkor mindegyik típus igény szerint akár bővíthető is. Ha állandó lakhatásra szeretnénk használni, ennek sincs akadálya, bármelyikben megtehetjük. Ezenkívül mind a mobilház, mind a konténerház és a tiny house - vagy más néven apróház - is tele van egyedi ötletek megvalósításának lehetőségével, ráadásul sokféle stílusnak és igénynek megfelelően alakítható ki a belső tér. 

 

 

Mi a különbség a mobilház és a tiny house között?

 

A tiny house mozgalom - mely alapvetően Amerikából indult - egyik alapvető célja a fenntarthatóság, a mértékletesség, és a sok felesleges dologtól való megszabadulás. Ezek az apróházak a minimalizmus jegyében születtek, amiben csak az élethez legalapvetőbb berendezéseknek marad hely, de az minőségi, már-már luxus színvonalú. Mindezt az ezzel járó mobilitás, alacsony fenntartási költség, és a természetközeliség kompenzálja. 


A tiny house mintájára alkották meg a mobilházakat is, azzal a különbséggel, hogy itt nagyobb hangsúlyt fektettek a komfortra, azáltal, hogy az élettere lényegesen nagyobb elődéhez képest. Ugyanakkor az olyan tulajdonságai mint az alacsony beszerzési és fenntartási költségek, természetközeliség és önfenntarthatóság, szintén alapvető jellemzői a mobilházaknak.


A mobilház és a tiny house egyik legjelentősebb különbségét a házak méretében találjuk. Míg ugyanis az apróház maximum 40 nm-es lehet, addig a mobilházak akár 57 nm-es alapterülettel is kaphatóak. Ugyanakkor mind a két ház esetében elmondható, hogy több épület egymásba nyitásával nagyobb lakóterület is elérhető. Tehát a tiny house elsősorban párok, vagy kisebb családok számára lehet megfelelő választás. A mobilházak tervezésénél a cél az volt, hogy ne kelljen méretbeli kompromisszumot kötnie annak, aki ilyen jellegű otthont szeretne vásárolni. 


Az is lényeges különbség, hogy míg egy apróházat személygépkocsi is vontathat, addig a mobilház szállítása engedélyköteles, ami kizárólag kamionnal tehető meg. 

 

 

MOBILHÁZ ELŐNYÖK

 

  • Megfizethetőség: Az általunk forgalmazott új mobilház basic verzióban már 380.000 Ft+Áfa/nm áron megvásárolható. A teljes mértékben bútorozott, komfort verzió 450.000 Ft+Áfa/nm ártól kapható. Ezek az árak az ÉMI engedélynek megfelelő szerkezetet takarják. Ezen engedély nélkül még kedvezőbb áron juthat új, 4 évszakos mobilházhoz. Árakról itt érdeklődhet. Az apróházakat is többféle áron kínálják, de általában az áruk 570.000 Ft+Áfa/nm-től kezdődik.

  • Több hely: A mobilházak nagyobb belső teret biztosítanak a tulajdonosának, mint az apróházak, így kényelmesebb választás nagyobb családok számára.

 

 

TINY HOUSE ELŐNYÖK

 

  • Mobilitás: Az apróhátózak lehetnek helyhez kötöttek vagy mobilak, de jellemzően sokkal könnyebben mozgathatók egyik helyről a másikra, így rendkívül vonzó választási lehetőséget kínálnak azok számára, akik utazni szeretnének vagy nomádabb életmódot kívánnak folytatni.

  • Önellátás: Az apró otthonokat általában úgy tervezték, hogy teljesen önellátóak legyenek, így tökéletesek azok számára, akik csatorna és vízhálózat nélkül is szeretnének elboldogulni. A wc komposztálóval van ellátva, az elektromos áramot pedig napelemes kollektorok biztosítják.

  • Környezeti fenntarthatóság: Az apróházak, ahogyan a mobilházak is, környezetbarátabbak, mivel kevesebb erőforrást igényel az építésük és karbantartásuk, mint a hagyományos otthonok. Ezenkívül mind a két háztípus rendelkezhet „zöld” elemekkel, mint például napelemekkel vagy a tiny house komposztáló WC-vel. Egy tanulmány kimutatta, hogy ezeknek az otthonoknak az ökológiai lábnyoma csaknem fele akkora, mint egy átlagos otthoné.

  • Végtelen lehetőségek: Ahogyan ezeknek az otthonoknak egyre nő a népszerűségük, úgy lesz egyre nagyobb a választék, mely közül mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő modellt.

 

 

És mi a helyzet a konténerházzal? 

 

A legtöbb embernek a konténerház szó hallatán először a tengeri szállító eszközök jut eszébe. Azonban a konténerek felhasználása ennél sokkal több lehetőséget rejt: számos cég foglalkozik lakó konténerházak megépítésével is. Manapság ezek az építmények többféle nyersanyagból készülhetnek, de mindegyik konténer alapszerkezete egy könnyű vasváz. Az oldalfala rendszerint 1,5 mm vastagságú acéllemez. 


Méretét tekintve a szélessége általában 3-3,7 méter, míg hosszúságba 7-13 méter között szokott mozogni. Belmagasságra 2,5-3 méteres lakókonténerekkel találkozhatunk az esetek zömében.  

 

KONTÉNERHÁZ ELŐNYÖK

 

  • Masszív építmények: A felhasznált alapanyagok időtállóak, stabilak és masszívak.

  • Mobilisak: Ergonomikus kialakításuknak és könnyű vázuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak.

  • Gyorsan felhúzható: Amíg egy téglaház felépítése akár több évet is igénybe vehet, addig egy konténerháznak ennél jóval kevesebb idő kell. Mindössze 1-2 hét szükséges utóbbi felépítésére, ráadásul az esetek többségében bővíthetők további modulokkal.

  • Gazdaságos: Felépítés szempontjából ebben az esetben is sokkal alacsonyabb költségekkel kell számolni, mint a téglaháznál. Azonban a fenntartása nem minden esetben annyira gazdaságos, mint pl. egy mobilháznál, de erre a későbbiekben még visszatérünk.

 

Csak úgy, mint a mobilház, vagy a tiny house, a konténerház is lehet komfortos. Igen otthonossá tudjuk tenni a hozzá passzoló, helytakarékos berendezési tárgyakkal. A konténerházakat akár be is burkolhatjuk kedvünk szerint ugyanazokkal az anyagokkal, amelyekkel egy téglaházat vonnánk be. Legyen szó kültéri vagy beltéri burkolatról, mind a kettőre lehetőségünk van. 


A szigetelés – ha hosszútávra telepednénk meg egy konténerházban – azonban elhagyhatatlan. Miután a vas gyorsan felmelegszik, és gyorsan ki is hűl, energiahatékonyság tekintetében a konténerházak sokkal kevésbé hatékonyak, mint a 4 évszakos mobilházak. Az újabb mobilházak meghatározott előírások és szabványok szerint készülnek, ami az építési folyamat részeként magába foglalja az energiahatékonyságot is. Ez pedig segít az alacsonyabb fenntartási költségekben és a kisebb ökológiai lábnyom megvalósításában. 


Nézzük az árat: Egy kulcsrakész konténerház átlagos nm ára 450.000 Ft+Áfától kezdődik. Ez nagyjából megegyezik egy új, hőszigetelt mobilház árával. Azonban ne feledjük, hogy a mobilház fenntartási költségei alacsonyabbak a hatékonyabb hőszigetelés miatt, miáltal az ökölógiai lábnyoma is kisebb egy kontéténerházhoz képest.

 

A teljes képhez azonban ejtsünk néhány szót a várható élettartamról is. A konténerházakról tudnunk kell, hogy nem állnak generációkon keresztül. Még ha megfelelően gondoskodnak is róluk, az ilyen típusú otthonok várható élettartama mindig kevesebb, mint egy normál házé. A konténerház várható élettartama kb. 25 év, míg a mobilházaké 50-70 év, egy normál lakóház várható élettartama 70-100 év között van.

 

 

Amennyiben érdeklődik a mobilházak iránt, és nem szeretne lemaradni a további tartalmainkról, kövessen minket a Facebookon vagy az Instagramon, esetleg iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is!

 

Ha bármilyen kérdése van, hívjon bennünket telefonos elérhetőségeink egyikén, vagy írjon nekünk a info@mobil-homes.hu e-mail címre. Szeretettel várjuk ászári telephelyünkön, ahol élőben is megtekintheti az általunk értékesített mobilházakat.

 

Információk


Nyitvatartás:

  • Hétfő: 9:00 - 17:00
  • Kedd: 9.00 - 17.00
  • Szerda: 9:00 - 17:00
  • Csütörtök: 9:00 - 17:00
  • Péntek: 9:00 - 17:00
  • Szombat: 9.00 - 12.00
  • Vasárnap: Zárva

Kapcsolat

+36 70 984 1001

+36 20 504 2824

info@mobil-homes.hu

 

Cégnév: Mobil-Homes Kft.

Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 44.

Telephely: 2870 Kisbér, Téglagyári út (Régi Téglagyár területén)

Adószám: 14730755-2-11

Cégjegyzékszám: 11 09 015286